A legénységről is essen szó. Már aire sikerült eddig rájönnöm, mit és hogyan.
A legénységet - mint korábban írtam - többféle módon is be lehet szerezni.
A különböző vásárlási módokról nem írok, azt mindenki megtalálja.
A "szegény ember" legénysége eventek teljesítésével gyülekezik. Különösebben nem hajtottam a beszerzésükre, bár a legénység (parancsnokok, részlegvezetők) nélkül csatába küldött hajók, gyengébb teljesítményt nyújtanak. Erre minden csata előtt fel is hívja a játék a figyelmünket.
Ha összeszedtünk néhány parancsnok jelöltet (a játék automatikusan egy -egy területre be is ossza őket), menjünk a barakkba (itt még barakk is van) és nézegessük meg a parancsnokok különböző tulajdonságait.
A parancsnokok a hajóval együtt Xp-t szereznek és egy bizonyos idő (XP) után szintet lépnek. Szint lépéskor a tulajdonságaikban szereplő skillek aktiválódnak. A skillek alapján tegyük őket megfelelő pozicióba. Itt fontos felhívni a figyelmet arra, hogy bizonyos skillek csak akkor válnak aktívvá, ha a megfelelő helyre tesszük őket (például a kapitányi skill).
Ha egy adott parancsnok skillje aktív az adott poszton, akkor az javítja a hajónk azt a tulajdonságát.
Fontos azt is megjegyezni, hogy alap esetben minden hajótípusra ugyan azon parancsnokokat visszük magunkkal.
Ezen mindenképp javasolt változtatni, mert például egy csatahajó esetében nem elsődleges szempont a torpedó újra töltési sebességének növelése.
Szerencsére erre is van lehetőség. A barakk menüjében lehetőségünk van hajótípusonként összeállítani a parancsnokokat. Például a csatahajó parancsnok tengeralattjáró bevetéskor nem is jön a hajóval, hanem egy másik parancsnok foglalja el a helyét. Mindezt automatikusan váltja a játék, ami érdekes megoldás, de nagyon tetszetős is egyben.
A képen látszik, hogy a skillek nem állandó jelleggel adnak bónuszt (legalábbis amivel találkoztam eddig), hanem aktiválni kell őket a megfelelő pillanatban.
Egy magasabb szintű csatahajó esetében, fejlesztett parancsnoki állománnyal, gyakorlatilag zongoraművésznek kell lenni a játékosnak.
Használni kell a fő fegyverzetet, szemtelenkedő rombolók ellen a másodlagos fegyverzetet, ha szükséges elnyomni a tűzoltást, javítást. Ha nagy a baj köd bombát ledobni és megszüntetni a közeli harcérintkezést (külön vettem a többitől, mert alap esetben három darabot vihetünk magunkkal és igen, a csatahajó is vihet ködöt). Váltani a lőszertípusok között (igen a másodlagos fegyverzetnek is legalább kétféle lőszertípusa van). Légi támadás esetén légvédelmi fegyvereket aktiválni és leszedni a szúnyogokat. A szükséges pillanatban aktiválni a parancsnoki skilleket. Nem utolsó sorban a hajót is megfelelő módon manőverezni kell, mert tele van a kacsa úsztató torpedókkal. Nem túl egészséges párat összeszedni közülük.