Német oldalról szemlélve a dolgokat. Japán Izumo, kellemetlen ellenfél. Ahogy észre vesz, azonnal szembe fordul és cseszhetem az első négy lövegemet. Neki több lesz szemből és sebez is.
USA Iowa hasonló ellenfél. Meglát, máris szembe fordul és azért nem mindegy hogy négy vagy 6 ágyúval lőjük egymást.
Közelharc? Szépen hangzik, csak a nevében benne van a csapda is egyben. A közelharchoz közel kell menni az ellenhez. Míg fejlesztettem a német csatahajó ág királynőit, bizony nem nagyon volt "divat", hogy az ellenfél közel engedjen magához.
1. eset: Az ellenfél elkezd lőni mindennel ami csak van és elér vele. Mire közel érek, leégett, megtorpedózott, tönkre ment hajóm van, minimális HP-val.
2. eset. Közel tudok férkőzni egy ellenséges hajóhoz. csatahajó temészetesen, mivel cirkáló, romboló nem ellenfél már ekkor, hiszen darabjaira szedte a német csatahajó. Tehát csatahajó, közel érek, lőjük egymást amivel csak lehet. Az nyer, aki hamarabb citadellát tud lőni. Vagy figyelmetlen és a csatahevében le tudom rammolni. Sajnos muszály, mert közvetlen közelről a német hajó oldalát azonnal átlövik. ha mellém ér akkor vesztettem.
Az utóbbi eset elég ritkán fordult elő a fejlesztés közben, vagyis a közel férkőzés. Az ellenfél cirkálói és rombolói igen messziről elkezdték a hajóm lebontását, égetését. Messziről cirkálóval nem is nagyon lehet mit kezdeni, mert nem birka a parancsnoka. Folyamatosan manőverezik és nagyobb a tűzgyorsasága is. Szonár felderítés meg csak a béna rombolók ellen jók. Aki ért a rombolójához ezen a szinten, gyakorlatilag esélytelen voltam ellenük. ha mégis sikerült közel férkőznöm, ott nagyot hibázott az ellenfél védelme.
Másik fontos dolog a saját csapat. Ha T9-s csata volt, szépen felsorakoztak mögém tisztes távolban és várták, hogy az ellenfél kilőjön. Ha T10 csatában voltam, akkor meg elsődleges célpont voltam az ellenfélnek, mert sokkal könnyebb kiiktatni egy T9 német csatahajót, mint egy Yamato-t.
Felderítés? Támogatás? Ugyan már. Egyetlen dologra figyelnek oda a csapattársak. Az utolsó lövést ők vigyék be az általam rommá lőtt hajónak. Frag vadászat? Az.
Mindezt igen magas költség mellett kell eljátszani, mert hiába igyekszik a játékos kihozni ebből a hajóból amit lehet, kicsit nem jól mennek a dolgok, máris -40K veszteség, zászlókkal, miegymással együtt.
Még egy dolog. Jó játékos kezében, minden hajó jó hajó. Átlagos játékos viszont keményen megszenved minden egyes lépéssel, amit a fejlesztés irányában tesz.
Továbbra is az a véleményem, hogy a Bismarck a maga tierjében jó hajó, míg a FDG a maga tiérjében nem jó hajó, gyenge közepes talán.
Ami utána következik - bár még alig mentem vele pár csatát - messze jobb hajó. Valaki megemlítette, hogy a sebzés rekordomat a FDG-vel tartom. Visszakerestem és utanánéztem. Az kérem úgy volt, hogy szemből jött egy kötekedő Iowa és nem tudtuk egymást kilőni. Támogatta egy magas szintű német romboló. Nem volt választásom, így nekimentem és majdnem full HP-ről süllyedt az USA BB. Így lett magas a sebzésem vele.
Ezt a rekordot a T10-ben 7 csatán belül megdöntöttem és senkinek nem kellett neki menjek. Jah és így is vesztes csata volt. Csatát visszanézve lehetett volna máshogy is tennem vennem csatában, de még szokni kell a nagy vasat.
Összességében nem bánom, hogy le sikerült tudnom a T9-s csathajót. Az előtte lévőket kedveltem, míg a T10 hajót is kedvelni fogom úgy látszik.
Továbbra is kitartás és sok türelmet, nyugtatót kívánok a jelenleg ezzel bírkózó játékostársaknak!