Japán csatahajó - T3 - Kawachi

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 3 hónapja - 8 éve 3 hónapja #9183 Írta: Palanova
Japán csatahajó - T3 - Kawachi téma létrehozva Palanova által
Hajóelemzés

Történelmi háttér
A Kawachi hajóosztályt japán első igaz dreadnought besorolású hajóit a japán-orosz háború után rendelték meg 1907-ben. A két hajó gyártása gazdasági okok miatt nagyon elhúzódott, de még így is hogy csak 1912-ben álltak szolgálatba, csúcstechnológiát képviseltek. Eredeti tervek szerint a hajó elején és hátulján lett volna 2-2 torony lépcsősen elrendezve, 305mm, pontosabb ágyúpárokkal illetve közepére került volna még 2 toronnyi 305mm-es páros, pontatlanabb ágyúkkal, így maximalizálni lehetett volna a rendelkezésre álló tűzerőt akármelyik oldalra. Ezt a tervet elvetették, mert túllépte volna a 20.000 tonnás limitet. Végül, hogy ne kelljen lemondani a tűzerőről elöl és hátul meghagytak 1-1 pontosabb ágyútornyot, a pontatlanabb ágyúpárokat a főépítmény két oldalán helyezték el, mindkét oldalra 2-2 toronyba rendezve.
Szolgálatba állásuk után nem sokkal mindketten részt vettek a Tsingtaoi csatában ahol német állásokat lőttek, majd 1915-17-ben modernizáláson estek át.
A Kawachit végzete 1918 júliusában érte, Tokuyama öbölében. Horgonyzott állapotában hatalmas robbanás rázta meg és a jobb oldali első lövegtornya alól sűrű füst szállt fel. Négy perccel később elsüllyedt, a hajón lévő 1000 emberből mintegy 600-at vitt magával. A vizsgálatok szándékos gyújtogatást állapítottak meg, az esetleges elkövetőket nem sikerül kézre keríteni. Jelenleg életfogytig tartó szolgálatát tölti az öböl fenekén, mint mesterséges korallzátony.
Testvére Settsu megélte a második világháború kitörését, és részt vett a Pearl Harbor elleni támadást leplezendő műveletben ahol is a feladata a támadásra indult 6 anyahajó közül a Zuiho és a Ryujo rádióforgalmát kellett szimulálnia a Fülöp szigeteknél, félrevezetve a Szövetségesek hírszerzőit.
A háború további részét a japán beltengeren töltötte, kiképző és gyakorló hajóként. 1945-ben Kure védelme során bombatalálat érte, a kapitány úgy döntött hogy ha a hajót már nem tudja megmenteni, ne süllyedjen el értelmetlenül, a hajót a sziget sekélyebb vizeire irányította a dagály alatt, és az apály következtében a hajó megfeneklett és barakként tervezték továbbiakban felhasználni. Négy nappal később két amerikai zuhanóbombázó rátalált a hajóra és még két bombát dobott rá. A hajó használhatatlanná vált és 1945 novemberében kihúzták a hajójegyzékből és ekkor fejezte be a szolgálatát hivatalosan. 1946 júniusában a roncsot felszínre hozták és elvonatták ócskavasnak mely feldolgozása 1947 augusztusig tartott.
Japánból szeretettel...


Páncélzat /Survivability/ 41, fejlesztés után 44
35800 HP, fejlesztés után lesz 38700, erősebb mint a szintbeli amerikai csatahajó, de kicsi lőtávolság miatt bőven kapni fogjuk a sebzést, mire az ellenfél a mi lőtávolságunkba ér. Citadella sebzést nem kaptam vele, ez lehetett mázli is, vagy csak szerencsés fordulások.

Ágyúk /Arillery/ 60 fejlesztés után 65
6x2db 305mm-es ágyúval rendelkezik alapból, 1 torony elől, 1 torony hátul 2-2 torony a két oldalán. Lőtávolsága 8,9km, forgási sebessége 38,3 másodperc, tűzgyorsasága 1,8 lövés/perc, HE sebzése: 5100, AP sebzése: 7900. Másodlagos lövegből 22 darab van a hajón, melyek 3km-re hatásosak.
Hajótörzs fejlesztéssel kap légvédelmet, de elvesztünk 4 másodlagos löveget, illetve radarfejlesztéssel a lőtávolság megnövelhető 9,8 km-re.
Az ágyúi azonban meglehetősen pontatlanok, 5-8 km-ről is hajlamos egy szintbeli ellenséges cirkáló körbelövésére egy salvóból.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolókra és anyahajókra.
AP lőszerrel cirkálókra és csatahajókra.

Légvédelem /AA Defense/ 9
2,3km-es légvédelmet kap a hajótörzs fejlesztése után.

Agilitás /Maneuverabilty/ 15, fejlesztés után 21
18,4 csomós sebességgel halad az alap meghajtással, fejlesztés után 20 csomós végsebességre képes, illetve gyorsabban reagál a fordulásra.

Láthatóság (DD) /Concealment/ 49
9,5km-ről már látható, köszönhetően az alacsony felépítésének, de hajlamosak az ellenséges cirkálók felderíteni minket az amerikai csatahajóik számára amik viszont már 11km-ről képesek megsorozni a pontosabb ágyúikkal.

Ajánlott játékstílus
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza, és mivel a hajónk meglehetősen hosszú, könnyen beleakadhatunk egy-két szeretetcsomagba. Ha menekülésre kell fogni a dolog, csak is cikk-cakkban, ráadásul akkor a hátsó 3x2 löveggel még aprítani is lehet közben.
Egyedül maradva az ellenséges rombolók és anyahajók előszeretettel vadásznak ránk, így próbáljunk meg egy baráti cirkáló közelében maradni, ami nem lesz könnyű.
A rendhagyó toronyelrendezést kihasználva viszonylag gyorsan tudunk reagálni ha a nem várt oldalról érkezik támadás, vagy azon az oldalon látunk egy csábító célpontot, és már csak reménykedni kel hogy el is találjuk.

Fogyóeszközök
Hajójavítással óvatosan bánjunk, mert elfogyhat, érdemes használni, de nem érdemes azonnal elnyomni, amint a hajónkat sérülés éri. Felváltva használva a Damage Control Party-val, eléggé sokáig a vízfelszínen maradhat a hajónk.

Ajánlott felszerelések
Első helyre még mindig a főlöveg fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését.
Második helyre a 3 javítás közül talán a meghajtás fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a meghajtás kilövését illetve ha mégis kilőtték, akkor a javítási idejét.

Ajánlott kapitányi képzettségek
1 pontos: Situation Awerness és/vagy Basic Firing Training
2 pontos: Expert Marksman esetleg Incoming Fire Alert

Előnyök és hátrányok
Általánosságban:
Közepes lőtávolság miatt nem igazán maradhat hátul így inkább a nagy HP-t, javítást és kárelhárítást kihasználva közelharcba kell bocsátkoznunk, de nem egyedül.
Cirkálókhoz viszonyítva:
Végre van hajójavítás, a kárelhárítás mellett, nagyobb kaliber, nagyobbat üt, jobban bírja az ütéseket.
Hátránya, hogy lassú, és nagyon megfontoltan kell célozni, a lassú újratöltés miatt, valamint egyedül "könnyű" préda egy anyahajónak vagy rombolónak.
Szintbeli csatahajókhoz viszonyítva:
Teljes tűzerejét nem tudja egy oldalra koncentrálni, de még így is AP-val oda tud csapni ha a célpont 8-9 km között, vagy 4km-en belül van és nem romboló vagy anyahajó.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni.
Fejlesztési sorrend az majdnem mindegy, de szerintem célszerű lehet a meghajtással kezdeni, majd a hajótörzs és végül a radar. Hajótörzsfejlesztéssel a csatahajó ágon tudunk továbbhaladni.

Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - South Carolina366561649
Japan - Kawachi446592167
Papírforma szerint jóformán mindenben a South Carolina felett áll, ám a kisebb lőtávolság már önmagában is elég nagy hátrány. A fókuszált tűzerő hiányából előny is kovácsolható, ha az adott szituáció olyan, de csak azért behajókázni két cirkáló közé hogy mindkét oldalunkat ki tudjuk használni, nem érdemes. Viszont ha egyik oldalra koncentrálunk és az ellenkező oldalon felbukkan egy piros lehetőség, azt azért ne hagyjuk elúszni.


Készült a 0.5.1.2 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Kawachi_class
Utolsó szerkesztés: 8 éve 3 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.222 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.