Jelenleg 35 vendég és nincs tag online

Értékelés:
(6 szavazat)

Az előző cikk folytatásaként érdemes megemlékezni a másik oldalon történt tragédiáról is, mivel annak idején ez sem kapott publicitást. Churchill úgy gondolta, hogy az 1940. június 8-án norvég vizeken elsüllyesztett HMS Acasta, HMS Ardent romboló és a HMS Glorious anyahajó tragédiája után, amely 1519 brit tengerész életét követelte, a lakosság nem képes feldolgozni még egy katasztrófát.

Értékelés:
(5 szavazat)

A tengeri hajózás története bővelkedik sok áldozattal járó tragédiákban, elég ha csak a Titanic 1.517 vagy a Lusitania 1.201 odaveszett áldozatára gondolunk.

De nem ezek voltak a legtöbb emberéletet követelő szerencsétlenségek, azonban azok az esetek különböző okoknál fogva, nem kaptak publikációt, pedig volt olyan is ahol az áldozatok száma a két előbb említett óceánjáró áldozatainak közel a négyszeresét tette ki....

Csata a Korall-tengeren (by Bodzy)

Kategória: Egy kis történelem: Tengeri csaták - Írta: - 2016. július 21., csütörtök 06:50
Értékelés:
(4 szavazat)

1942. május 4-én vette kezdetét az amerikai történelem első repülőgép-hordozó csatája.

A japánok stratégiai terveiben szerepelt a dél-nyugat csendes-óceáni előretörés, abban a reményben, hogy így sikerül az Ausztrália és az USA közötti összeköttetés megszüntetni. Közelebbi és távlati céljaik Új-Guinea, a Salamon-szigetek az Új-Hebridák, Fidzsi és Szamoa elfoglalása.

Értékelés:
(6 szavazat)

Kevésbé közismert, de tény, hogy a második világháborúban az angol flotta is megcsinálta a saját kis Pearl Harbor-át. Az „ellenség” a francia hajóhad egy része volt. Hetvenhat évvel ezelőtt, 1940. július 3-án indult el a beszédes nevű Katapult-hadművelet. A támadás a mai napig vegyes érzelmeket vált ki, és sokan a mai napig megkérdőjelezik jogosságát. De akkor háború volt....

HMS Hood csatacirkáló

Kategória: Egy kis történelem: Hadihajók - Írta: - 2015. augusztus 11., kedd 09:17
Értékelés:
(15 szavazat)

Szerző: Horváth Zoltán - Forrás: http://acelmonstrum.host22.com/hood.html

1915 őszén megérkeztek Angliába az első hírek arról, hogy a németek két új csatacirkáló osztály építési, illetve tervezési munkálatait kezdték meg.

Tirpitz csatahajó

Kategória: Egy kis történelem: Hadihajók - Írta: - 2015. máj. 15., péntek 11:05
Értékelés:
(25 szavazat)

Szerző: Horváth Zoltán

Forrás: http://acelmonstrum.host22.com/bismarck.html

A Tirpitz a Bismarckhoz képest sok szempontból ugyanolyan mellőzött hajó, mint a Yamatóhoz képest a Musashi:

Bismarck csatahajó

Kategória: Egy kis történelem: Hadihajók - Írta: - 2015. máj. 08., péntek 12:34
Értékelés:
(17 szavazat)

Szerző: Horváth Zoltán

Forrás: http://acelmonstrum.host22.com/bismarck.html

Lerágott csont, mondhatnánk. A Bismarck valószínűleg a legjobban dokumentált csatahajó, könyvek tucatjait olvashatjuk róla. Mármint angol, német, francia, orosz, kínai, stb., nyelveken:

Fórum hozzászólások

Hasznos oldalak

Cikk hozzászólások