Jelenleg 579 vendég és nincs tag online

2016.07.13. 11:42

1 perces történelem: A Katapult-hadművelet (by Bodzy)

(6 szavazat)

Kevésbé közismert, de tény, hogy a második világháborúban az angol flotta is megcsinálta a saját kis Pearl Harbor-át. Az „ellenség” a francia hajóhad egy része volt. Hetvenhat évvel ezelőtt, 1940. július 3-án indult el a beszédes nevű Katapult-hadművelet. A támadás a mai napig vegyes érzelmeket vált ki, és sokan a mai napig megkérdőjelezik jogosságát. De akkor háború volt....

A második világháború elején úgy tűnt, a hitleri Németországot semmi nem állítja meg. A legérzékenyebb veszteség 1940-ben Franciaország kapitulációja volt. A briteknek főhetett a fejük: nemcsak egy fontos szövetségest veszítettek, de azt is át kellett gondolniuk, mi legyen a francia flottával.

Ha Németország megszerzi az egyébként nagyon is ütőképes francia hajóhadat, az Nagy-Britannia számára beláthatatlan következményekkel járt volna.

Churchill, aki jól látta a közelgő összeomlást, többször próbálta meggyőzni a francia kormányt, hogy a flottát telepítsék át a brit partok mellé. Erre ígéretet is kapott, ám a megvalósítást meghiúsította Reynaud miniszterelnök lemondása. Utódja, Pétain marsall már nem volt hajlandó beváltani az ígéretet, így az angolok kényszerhelyzetbe kerültek.

Churchill jól tudta, hogy egy német inváziós kísérlet esetén a modernizált francia flotta segítségével Hitler óriási lépést tehet a siker felé vezető úton. A brit kormány osztotta álláspontját, ezért június 26-án döntés született arról, hogy szükség esetén azonnali katonai célpontnak tekintik a francia flotta hajóit.

Az akció a Katapult-hadművelet néven vonult be a történelembe, kezdetét pedig 1940. július 3-ára időzítették. A britek javára írandó, hogy nem a pusztítás szerepelt elsődlegesen terveik között. Churchill megpróbálta elérni, hogy a francia hadihajók az angol flottába integrálódjanak, de ha ez nem sikerül, legalább egy harmadik, távoli ország kikötőiben várakozzanak a háború végéig. A megsemmisítés csak a végső lehetőség volt. 

Azok a francia hadihajók, amelyek a brit kikötőkben horgonyoztak, nem jelentettek problémát, a legénység lefegyverzése rutinmunka volt. A gondot inkább az Algéria partjainál, Mers-el-Kebirnél várakozó hajók okozták. 1940. július 3-án reggel az ott állomásozó francia flotta főparancsnoka ultimátumot kapott a britektől. A dokumentum lényege a következő volt: vagy csatlakoznak a francia hajók a brit flottához, hogy együtt harcoljanak tovább, vagy áthajóznak biztonságos brit kikötőkbe, esetleg az USA valamelyik támaszpontjára.

Ha egyiket sem választják, akkor süllyesszék el a hajóikat − amennyiben ennek nem tesznek eleget, a brit flotta helyszínen lévő egységei fognak a megsemmisítésükről gondoskodni.

Sommerville altengernagy nem viccelt: két csatahajóval, két könnyűcirkálóval, tizenegy rombolóval, egy repülőgép-hordozóval és a brit flotta zászlóshajójával, a híres Hooddal érkezett, hogy nyomatékosítsa az ultimátumot. 

A franciák azonnal tájékoztatták a Vichy-kormányt a fejleményekről. A döntéshozók megtiltották, hogy a flotta engedjen az ultimátumnak. A britek – parancsuk értelmében – este hat óra előtt pár perccel kezdték lőni a francia hajókat. A szűk negyedóráig tartó „csata” gyászos eredményt hozott: több francia hajó mozgásképtelenné vált, a Bretagne csatahajó pedig felrobbant, fedélzetén 997 katona lelte halálát. Összesen 1253 francia vesztette életét azon a napon. 

A Katapult-hadművelet tovább folytatódott, és ért is el sikereket, ám maradéktalanul nem teljesítette a kitűzött célt. A francia flotta mintegy fele Toulon kikötőjébe vonult a fenyegetés elől, ahol Churchill nem mert támadást kockáztatni.

A brit-francia kapcsolatokra az incidens erőteljesen rányomta bélyegét, nem beszélve arról, hogy a kollaboráns francia kormány éppen erre való hivatkozással kapott engedélyt Hitlertől, hogy megmaradt hajóit ne szerelje le, hanem védelmi célokra használhassák. Churchill félelme a politikai visszhangtól jogos volt, ám az akció létjogosultságát sem előtte, sem utána nem kérdőjelezte meg senki a szövetségesek közül.


Írta: Bodzy

Utoljára frissítve: 2016.07.13. 11:50

Nincs jogod kommentelni.

Hozzászólások  

+2 #14 bodzy 2016-07-18 13:34
Idézet - fefekiraly:
Ha valakit részletesen érdekel a téma, az utánaolvas.

Na látod pont ez az ilyen cikkeknek a lényege !! Sokan azt sem tudják hogy volt ilyen.... Én nem állitottam, hogy történész vagyok, nem állítottam azt sem hogy én vagyok a legtájékozottabb ebben a témában, bár igyekszem a lehető legkorrektebben leirni..... de tudod amikor egy csatáról azt állítják hogy elveszett 100000 ember a másik forrás meg azt irja 20000 volt az áldozatok száma például, akkor sokszor elég nehéz kihámozni az igazságot.
Ha kiegészited azzal nincs semmi gond, sőt még meg is köszönöm ! ezért mondtam a csúsztatás erős volt. Sommerville-ről megannyit ha tiltakozott is mégis véghez vitte ! A parancs az parancs.......
0 #13 fefekiraly 2016-07-18 08:28
Nem fogom részletezni, mert sem kedvem sem időm nincsen rá, csupán arra akartam felhívni a figyelmet, hogy ez a cikk pontatlan, tele van ferdítésekkel és féligazságokkal. Ha valakit részletesen érdekel a téma, az utánaolvas.
+1 #12 Szete58 2016-07-16 10:39
Idézet - fefekiraly:
Az meg azért elég nevetséges, hogy a hatalmas brit flotta összecsinálja magát 2 befejezetlen csatahajótól(Jean Bart, Richelieu), 2 csatacirkálótól, pár rombolótól, meg pár első VH ócskavastól.


Amikor egy német csatahajó egyetlen csatacirkáló kíséretében kihajózott a Balti-tengerről, a a hatalmas brit flotta bizony összecsinálta magát... ui. a Királyi Haditengerészetnek az egész Birodalom területére kellett szétszórnia az erőit, miközben az Egyesült Királyság partjait és az Amerikából jövő létfontosságú konvojokat is védenie-kísérnie kellett... a brit Admiralitás flottájára akár egy helyi és részleges ellenséges erőfölény is végzetes lehetett. Szóval összeszarták magukat, na.

Idézet - fefekiraly:
A többit nem is részletezem.


Nyugodtan részletezd, csak egy kicsinyt alacsonyabb lóról hintsd közénk az igét, kérlek! Köszönöm!

+

Az előzőből kimaradt:

Nagyon hajlamosak elfeledni sokan, hogy onnantól kezdve, hogy a brit szárazföldi expedíciós hadsereg roncsait evakuálták Dunkerque-ből egészen addig, amíg a Szovjetunió elleni német támadás megindult, Őfelsége Kormánya első miniszterének vállára mekkora teher nehezedett. Nem kell Sir Winston Churchillt szeretni, de azt se tagadjuk le, Uraim, hogy a Brit Birodalom egy éven keresztül egyedül nézett farkasszemet az egész Európát uraló, diadalt diadalra halmozó német hadigépezettel. Angliát mindössze negyven kilométeres tengerszoros, a RAF és a Királyi Haditengerészet védte csak. Egyszerűen nem engedhették meg maguknak Londonban azt, hogy hibázzanak.
0 #11 GaiusHun 2016-07-14 16:21
"Kevésbé közismert, de tény, hogy a második világháborúban az angol flotta is megcsinálta a saját kis Pearl Harbor-át."

Valóban, mikor az olasz flottát a britek repülőgéphordozókról támadták meg a saját kikötőikben,azonban ez az akció nem illik a fenti gondolathoz.
Mellesleg a brit flotta a napóleoni háborúk idején a cikkedhez hasonló helyzetbe került. Ha jól emlékszem akkor a dán flotta került likvidálásra...." A leszámolást Anglia is kívánta, már csak azért is, mert a dán flotta a meglévő francia és spanyol flották lehetséges erősítését is jelentette..." Szóval fogalmazzunk úgy, már bevett eljárásról volt szó.
Forrás:
http://columba.uw.hu/Nelson.htm

S ím az a csata, ami a címhez illet volna: "1940. november 12-ének éjszakáján az angol Illustrious repülőgéphordozóról indított harci repülőgépek súlyos bombatámadást mértek a Mar Piccolóban állomásozó olasz flotta ellen. A Conte di Cavour csatahajó elsüllyedt, a Littorio és Caio Duilio csatahajók pedig súlyosan megsérültek. A támadás 56 halottat és 600 sebesültet követelt. Az olaszoknak mindössze két Swordfish-típusú repülőgépet sikerült megsemmisíteniük."

Mellesleg, az angolok támadását elemezték a japánok, fogalmazhatunk úgy is, ez adta a Pearl elleni támadás alap ötletét...
0 #10 fefekiraly 2016-07-14 12:31
Nézd ha történelmi cikket írsz, akkor illik kicsit utánanézni a dolgoknak. Az előbbi idézetet az angol nyelvű wiki oldalról vettem, amit kb 10 perc elolvasni. Nem akarok én kötekedni, csak nem szerencsés olyan kijelentéseket tenni, saját kútfőből, ami nem fedi a valóságot. A történelem eme része rendkívül izgalmas, és legalább ennyire összetett is, ezért óvatosan kell vele bánni, mert ebben a történetben nincs fekete/fehér, jó és rossz.
0 #9 bodzy 2016-07-14 12:18
ok ez a lényeg értem..... bocs hogy a 8000 oldalból nem olvastam el mindet.........
0 #8 fefekiraly 2016-07-14 12:14
Akkor írjam azt, hogy nem igaz az, hogy "ám az akció létjogosultságát sem előtte, sem utána nem kérdőjelezte meg senki a szövetségesek közül."

Ha kicsit jobban utánanézel, akkor kiderül, hogy nagyon is sokan megkérdőjelezték, még a britek is, a brit admirálisok vonakodva teljesítették a francia flotta elleni támadás parancsát.
0 #7 bodzy 2016-07-14 11:54
bocs erről nekem nem volt infom..... de azért nem csúsztatás !!!! :-*
0 #6 fefekiraly 2016-07-14 11:05
"ám az akció létjogosultságát sem előtte, sem utána nem kérdőjelezte meg senki a szövetségesek közül."
British Admiral Somerville was not enthusiastic about the action, saying that it was "...the biggest political blunder of modern times and will rouse the whole world against us...we all feel thoroughly ashamed..." forrás wikipédia
saját fordítás: A brit Somerville admirális nem volt lelkes az akciót illetően, azt mondta: "a modern idők legnagyobb politikai baklövése ami az egész világot ránkharagítja... mindannyian nagyon szégyenkezünk emiatt"

Azért ilyen csúsztatásokat nem kéne beleírni.

Az meg azért elég nevetséges, hogy a hatalmas brit flotta összecsinálja magát 2 befejezetlen csatahajótól(Jean Bart, Richelieu), 2 csatacirkálótól, pár rombolótól, meg pár első VH ócskavastól.

A többit nem is részletezem.
0 #5 bodzy 2016-07-14 08:58
köszi :P lesz rövidebb is meg hosszabb is csak Jacktor gyözze kipakolni....... :w00t:
0 #4 pkrusi 2016-07-13 15:58
Bodzy :love:
0 #3 leopardusz 2016-07-13 13:35
Még jöhet ilyen cikk más hadmüveletekről is, akár ebből az acélmonstrumból is inspirálódhatsz, ha van rá kapacitásod :D , mert amugy rengeteg hasznos infó van bennük. Csak annyi a gond vele, h minden eseményt Ádámtól és Évától kezd :w00t: , lám ezeket a franczia flottás cikkeket is a középkori francia hajózástól inditja :P , meg földközi tengeri balansz keretében összes nemzet hajói meg stb :D . jó azért röviditve is olvasni ezekről.

Amugy a szerző igen haragudott az angolokra ezért az akcióért, szte semmi nem indokolta ezeket az orvtámadásokat, a sok halottat...
0 #2 bodzy 2016-07-13 12:46
köszi ! :D Most nem akartam ilyen részletességbe belemenni inkább csak felelevenitve hogy volt ilyen is...... ha valaki nem ismerné !
0 #1 leopardusz 2016-07-13 12:30
Ezekről szól eme két cikk is, hihetetlen részletességben, sok helyt a saját véleményét is csatolva az angolok lépéseiről :P
http://acelmonstrum.host22.com/mek.html
http://acelmonstrum.host22.com/dakar.html
© 2021 WOWS.HU. Minden jog fenntartva.

Please publish modules in offcanvas position.