Cleveland - Elemzés

Bevezetés

Első leírásom az egyik kedvenc hajómról fog szólni. Egy pár szó a hajóról és a történelméről.

A legnagyobb számban gyártott cirkáló. 52 hajót terveztek legyártani, amiből 29 el is készült. Az el nem készültek közül kilencet átalakítottak Independence osztályú anyahajóvá. A Cleveland, a Helena cirkálók alapjaira épült. Az építése a második világháború kitörése után kezdődtek, amikor a londoni haditengerészeti egyezményt feloldották. Összehasonlítva az elődjeivel a Cleveland osztály sokkal erősebb légvédelmi fegyverzetet kapott a típushoz mérten. Minden hadszíntéren megfordult a második világháború során. Egy sem süllyedt el.

A játékban lévő sorrend szerint írom le a hajó értékeit. Azokból is a teljesen kifejlesztett modulokkal rendelkezőket. Összehasonlítani pedig a japán Tier 6-os Aoba-val fogom.

Túlélési képesség: 45

 • Életerő: 35.200
 • Páncélzat: 6-127 mm

Az életerőnk mennyisége ne tévesszen meg senkit. Soknak tűnik főleg, hogy a japán testvérnek csak 30.500 van. Nagyon gyorsan el tud fogyni, főleg ha egy csatahajóval bonyolódunk lövésváltásba. Egy Fuso vagy Nagato akár egy sortűzből a tenger/óceán fenekére küld. Vadásszuk az ellenséges rombolókat és cirkálókat, velük elég hosszan bírni fogja az életerőnk a lövésváltásokat. 

A páncélzat maximális vastagsága majdnem duplája, mint a japán cirkálónak, de jellemzően ez csak a „citadel” részre érvényes a hajó többi része elég sérülékeny. 

Ágyúk: 52

 • Fő ágyúk: 4 darab 152mm-es löveg, hármas egységekben, lőtáv: 14,9 km
 • Másodlagos ágyúk: 6 darab 127mm-es löveg kettes egységekben

A hajónk egyik fő erőssége a körülbelül sorozatlövő szintű ágyúink. 8 másodpercenként újratöltünk, ha az egymás utáni tüzelést választjuk, akkor szinte folyamatosan lőni fogunk. Irtóztató tűzerő áll rendelkezésünkre. A rombolókra mehet a HE lőszer nyugodtan. Szerencsés esetben egy-két sortűzzel végzünk velük. Az ellenséges cirkálókra meg töltsük az AP lőszert nyugodt szívvel. Csatahajók ellen pedig kinek mihez van kedve. Én vegyesen szoktam, de főleg AP megspékelve HE sorozatokkal. 

Az én taktikám ilyen csatákban. HE lőszerrel kezdés, amíg modulsebzést nem kap és/vagy kigyullad. Ilyenkor általában el is lövi a javítókészletet. Mehetnek az AP sorozatok. Figyelem hogy elhasználta-e a javító skillt, ha töltődik az életereje, akkor mehet tovább az AP sorozat. Ilyenkor ugyanis ha kigyújtod vagy modulsebzést okozol ugyanúgy lejavítja mint a gyorsjavító. Ha nem használta mehet újra a HE sorozat ugyanúgy mint az elején, amíg újra ki nem gyullad és/vagy modulsebzést kap. 

A gyújtás nagyon sok plusz sebzést hozhat nekünk így, hisz 30-40-50 másodpercig égni fog a hajója, míg újra nem töltődik a javítókészlete.

Egy-két hátránya is van azért. A patch után is elég sérülékenyek maradtak a fő ágyúink. Nekem szinte minden csata végére van egy totál kilőtt tornyom. A másik pedig az átlagos toronyforgás. 32,7 sec a 180 fokos fordulat.

Légvédelem: 47

 • 13 darab 20mm-es, 2x2 40mm-es, 4x4 40mm-es, 6x2 127mm-es

Elérkeztünk a másik erősségünkhöz. Szintünkön az egyik, ha nem a legjobb. Pillanatok alatt halomra tudunk lőni egész repülőszakaszokat, főleg ha a speciális képességet is bevetjük, ami megnöveli a légvédelmünk hatékonyságát. Javaslom, erre a légvédelemre ne csak úgy tekintsünk, mint ami arra jó csak, hogy megvédjük magunkat. Csapattársainkat is fedezhetjük vele. Ha észre vesszük, hogy a közelben támadásba lendül egy ellenséges repülőegység, és mondjuk a saját anyahajóinkat veszik célba, próbáljuk meg keresztezni az útjukat. Komoly előny, ha nem hat, hanem csak kettő-három torpedót bírnak indítani a társainkra.  

Manőverezhetőség: 63

 • Maximális sebesség: 33 csomó
 • Fordulási kör: 830 m
 • Kormánylapát átfordulás: 9,4 sec

Ez az ami pont jól el lett találva, talán még egy kicsit jobban is. Én ránézésre azt mondtam volna, hogy az Aoba simán jobb, de nem. Egyedül végsebességben maradunk el tőle, minden másban jobb értékeket kapunk.

Rejtőzködés: 50

 • Felszíni észlelési távolság: 13,3 km
 • Légi észlelési távolság: 8,1 km

Gyakorlatilag ez az egyetlen pont, amiben japán testvérünk jobb, de itt sem számottevő a különbség.

Felszerelések:

 • Main Battery Modification 1/Fő ágyúk módosítása 1
 • Gun Fire Control System Modification 1/Tüzelésirányító rendszer módosítása 1
 • Damage Control System Modification 1/Kárelhárítási rendszer módosítása 1
 • Steering Gear Modification 2 / Kormánymű módosítása 2

Kapitányi skillek:

 • Basic Firing Training / Alap tüzér kiképzés
 • Aiming Expertise / A célzás szakértője
 • Situation Awareness / Helyzetfelismerés (6. érzék)
 • Defensive Fire / Támogató tűz
 • Advanced Firing Training / Fejlesztett tüzér kiképzés
 • Concealment Expertise / A rejtőzködés szakértője

Összegzés

Nagyon jól kezelhető, viszonylag könnyen játszható hajó a Cleveland. Rengeteg lövés leadásra képes, nekem körülbelül 200 találat a rekordom vele. Igazi vadállat a szintjén, de még felette is. Halkan megjegyzem, a következő két hajó, a Pensacola, más néven „Pepsi” és a New Orleans is csalódás volt nekem kicsit a Cleveland után. 

Fórum hozzászólások

 • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.