Amerikai csatahajó - T4 - Wyoming

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 3 hónapja - 8 éve 3 hónapja #9316 Írta: Palanova
Amerikai csatahajó - T4 - Wyoming téma létrehozva Palanova által
Hajóelemzés

Történelmi háttér
A Wyoming osztály sorrendben a negyedik csatahajó osztály az amerikai haditengerészet történelmében. Az alapot az előző Florida osztály adta, melyet helyenként átterveztek 1909-ben. Legjelentősebb változás hogy a hajóra felszereltek még egy dupla 305mm-es lövegtornyot, illetve hogy ezen az osztályon vezették be a torpedó válaszfalat, mely feladata a hajó megvédése az övpáncél alatt becsapódó torpedóktól.
A képen a A jelzés az övpáncél, és a D a torpedóválaszfal.
Felmerült hogy az ágyúkat lecserélik 356mm-esekre, de végül technikai okok miatt elvetették.
A két hajó a Wyoming és az Arkansas 1910-12 között épült meg és az első világháború kitörése miatt az Atlanti flottához kerültek. 1919-21 között a Csendes óceáni flottát erősítették. 1920-ban mindkét hajót modernizálták, olajkazánokat kaptak a régi szénkazánok helyett, erősebb fedélzeti páncélt az esetleges tüzek ellen, újabb passzív torpedóvédelmet és erősebb légvédelmet.
A HMS Glatton a szárazdokkban. Oldalán az a nagy kitüremkedés a vízszint alatt elhelyezkedő "torpedódudor"
1930-ban a Londoni tengerészeti Egyezmény kimondta hogy a Wyomingot le kell szerelni, így a főlövegtornyainak a fele, öv és oldalpáncéljának nagy része eltávolításra került és gyakorlóhajóként teljesített tovább a szolgálatot.
Miután az USA belépett a második világháborúba 1944-ben az Arkansas konvojkíséreti feladatokat kapott, majd ágyúival Normandia partjait puhította meg a partraszállás előtt, ahogy később a dél-franciaországi partraszállásnál is tette. 1945-ben ott volt Iwo Jima és Okinawa elfoglalásánál. A Wyomingon ez idő alatt a tengerészújoncok elsajátíthatták a légvédelem csínját-bínját. A háború után mindkét hajót leszerelték, a Wyoming 1947-ben ócskavasként végezte, az Arkansasra meg ledobtak egy kísérleti atombombát 1946-ban.
Wyoming 1930 márciusában, Teljes fegyverzetben, páncélban.
Átalakítva légvédelmi gyakrolóhajónak
1946, kísérleti atomrobbantás. A felemelkedő vízoszlop jobb oldalán látható fekete folt az éppen "süllyedő" Arkansas.


Páncélzat /Survivability/ 49, fejlesztés után 51
41500 HP, fejlesztés után lesz 43800, gyengébb, mint a szintbeli japán csatahajók, de a kétszer több löveg kárpótol érte. Hajlamos felgyulladni és citadella sebzést kapni, így javítás amikor csak lehet, legyen kéznél.

Ágyúk /Arillery/ 66 fejlesztés után 37
6x2db 305mm-es ágyúval rendelkezik alapból, 2 torony elől, 2 középen, 2 torony hátul. Lőtávolsága 11 km, forgási sebessége 48,6 másodperc, tűzgyorsasága 2 lövés/perc, HE sebzése: 4200, AP sebzése: 8300. Másodlagos lövegből 16 darab van a hajón, melyek 3,5km-re hatásosak.
Hajótörzs fejlesztéssel kap légvédelmet, de elvesztünk 10 másodlagos löveget, illetve radarfejlesztéssel a lőtávolság megnövelhető 14,1 km-re.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolókra és anyahajókra.
AP lőszerrel cirkálókra és csatahajókra.

Légvédelem /AA Defense/ 8, fejlesztéssel 19
2km-es légvédelemmel rendelkezik alapból, hajótörzs fejlesztése után 2,5km-re lesz hatásos.

Agilitás /Maneuverabilty/ 8, fejlesztés után 20
18 csomós sebességgel halad az alap meghajtással, fejlesztés után 20,5 csomós végsebességre képes, illetve gyorsabban reagál a fordulásra.

Láthatóság /Concealment/ 43
14km-ről már látható, ami pont a lőtávolságunk, így akit látunk, arra lőhetünk is.

Ajánlott játékstílus
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza, és mivel a hajónk meglehetősen hosszú, könnyen beleakadhatunk egy-két szeretetcsomagba. Ha menekülésre kell fogni a dolog, csak is cikk-cakkban, ráadásul akkor a hátsó 2x2 löveggel még aprítani is lehet közben.
Egyedül maradva az ellenséges rombolók és anyahajók előszeretettel vadásznak ránk, így próbáljunk meg egy baráti cirkáló közelében maradni, ami nem lesz könnyű.
Fő tűzerőnket a fordulás előtt már koncentráljuk a megfelelő oldalra, majd fordulás, lehetőleg horgony használata nélkül ;) , és amint legalább 5 tornyunk célponton van, tűz.

Fogyóeszközök
Hajójavítással óvatosan bánjunk, mert elfogyhat, érdemes használni, de nem érdemes azonnal elnyomni, amint a hajónkat sérülés éri. Felváltva használva a Damage Control Party-val, eléggé sokáig a vízfelszínen maradhat a hajónk.
Alapból 3 javításunk van, de a Superintendent kapitány skill +1 -et ad hozzá.

Ajánlott felszerelések
Első helyre még mindig a főlöveg fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését.
Második helyre a 3 javítás közül talán a meghajtás fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a meghajtás kilövését illetve ha mégis kilőtték, akkor a javítási idejét.

Ajánlott kapitányi képzettségek
1 pontos: Situation Awerness és/vagy Basic Firing Training
2 pontos: Expert Marksman esetleg Incoming Fire Alert
3 pontos: Vigilance és/vagy Superintendent

Előnyök és hátrányok
Nagy HP-ja van, javítást és kárelhárítást kihasználva közelharcba is kezdhet, de nem egyedül.
Hátránya, hogy lassú, és nagyon megfontoltan kell célozni, a lassú újratöltés miatt, valamint egyedül "könnyű" préda egy anyahajónak vagy rombolónak.
Teljes tűzerejét egy oldalra tudja koncentrálni, AP-val oda tud csapni ha a célpont 10-14 km között, vagy 4km-en belül van és nem romboló vagy anyahajó.
Hátránya a kis lőtávolság és erre még a felderítő-célmegjelőlő repülő hiánya is csak rátesz egy lapáttal. Egy T4-es Phoenix is ellő 13,7km-re, ahogy egy Kuma is 12,4km-re, ráadásul ha megvan már nekik az Advanced Firing Training kapitányi skill, akkor meg simán túl is lövik a szintbeli amerikai csatahajó osztályt. Ez az alap 11km, növelve 14km nagyon kevés.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni.
Fejlesztési sorrend az majdnem mindegy, de szerintem célszerű lehet a meghajtással kezdeni, majd a hajótörzs és végül a radar.
Radarfejlesztéssel a csatahajó ágon tudunk továbbhaladni.
Hajótörzsfejlesztés az Anyahajó ágat nyitja meg.

Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - Wyoming5171192043
Japan - Myogi5377244229
Papír forma szerint majdnem mindenben a Myogi osztály alatt teljesít, de tapasztalatom szerint ez csak részben van így. A kétszer több löveg hatalmas előny, ha már lőtávolságba tudtunk manőverezni, illetve az első kettő és hátsó kettő tornyot haladáskor vagy meneküléskor is ki tudjuk használni szemben a Myogi elől egy, hátul kettő torony felállásához. Ám az alacsony lőtávolságot sajnos el kell viselni ennél a hajóosztálynál.


Készült a 0.5.1.3 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Wyoming-class_battleship
Utolsó szerkesztés: 8 éve 3 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.197 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.