Amerikai cirkáló - T6 - Cleveland

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 4 hónapja - 8 éve 4 hónapja #9236 Írta: Palanova
Amerikai cirkáló - T6 - Cleveland téma létrehozva Palanova által
Szerkesztés alatt - Hajóelemzés

Történelmi háttér
A Cleveland és az Omaha osztályok között volt még három hajóosztály, melyek mind-mind hozzáadtak valamit a második világháború alatt tervezett és szolgálatba állított Cleveland hajóosztály megszületéséhez.
Brooklyn hajóosztály:
Az Omaha utódja, a Londoni tengerészeti egyezmény szülöttje, 1930-ban tervezték, alapkövetelményei között volt hogy könnyű cirkálóként is fel tudja venni a versenyt a japánok Mogami nehézcirkáló osztályával szemben, mind tűzerőben, mind sebességben, plusz 10000 tonna alatt kellett maradnia a fentiekkel együttesen. Ezt el is érte az 5x3-as tornyokba rendezett 127mm lövegeivel. Az hajótörzs és lövegtorony elrendezés olyan jól sikerült, hogy több másik cirkálóosztály megtartotta ezen vonásokat, többek között a St.Louis(1938) és Atlanta osztályok.
A St.Louis(1938) osztály tovább vitte a Brooklyn osztály által lefektetett alapokat, de erősebb légvédelmet kapott: 5db dupla 127mm-es kettős rendeltetésű lövegtornyot.
Ebből a felállásból nőtt ki az Atlanta osztály, mely elsősorban a légvédelemre koncentrált és a főlövegeit lecserélték dupla 127mm-es kettős rendeltetésű tornyokra melyekből 8 darabot kapott.
Végezetül amikor a 127mm kevésnek bizonyult, visszanyúltak a Brooklyn terveihez, megtartották a hajótörzset, 4x3as 152mm lövegtornyot raktak rá, a maradék helyet meg feltöltötték dupla 127mm-es kettős rendeltetésű tornyokkal és masszív légvédelemmel. Ez lett a Cleveland osztály.
Eredetileg 52 hajó lett tervezve, ám ebből csak 27 épület meg ténylegesen Clevelandként. 3 darab könnyű repülőgép-hordozónak lett átalakítva és ezzel egy új hajóosztály született, az Independence. További 13 hajó a Cleveland utódjának szánt Fargo hajóosztályként látta meg a napvilágot. Kis érdekesség hogy az utolsó 1945-ben vízre bocsájtott Cleveland osztályú hajó a Galveston 1958-ban át lett alakítva irányított rakéta hordozó cirkálónak, mely elsődleges feladata a flotta légvédelme volt. Az átalakítás és rakétarendszerek terén szerzett gyakorlati tapasztalatok nélkülözhetetlenek lettek a ma is használatban lévő Ticonderoga osztályú cirkálók megszületéséhez. Persze addig hosszú utat kell megtenni, olyan neves hajó is szerepel az úton, mint a Long Beach, az első atommeghajtású felszíni hadihajó a világon. De térjünk vissza a Clevelandekhez.
A Clevelandek a második világháborúban számos csatában vettek részt, esetenként súlyosan meg is sérültek, de egy sem süllyedt el. Mind a 27 hajón nem megyek végig most, talán egy következő alkalommal, de a névadóról azért emlékezzünk meg.
1938-ban rendelték meg, 1940-ben kezdték meg az építését és 1942-ben állt szolgálatba. Számos csatában vett részt, többek között a Rennell szigeteknél, a Blackett szorosban, Empress Augusta Bay-i csata, ahol egy órán át szórta áldását a japán Sendai könnyű cirkálóra, ami el is süllyedt végül. Részt vett továbbá a Mariana szigeteki műveletekben, a Fülöp szigeteki tengeri csatában és Corregidor visszafoglalásában is. 1947-ben vonták ki a szolgálatból, majd 1960-ban ócskavasként végezte.
USS Cleveland (CL-55)


Páncélzat /Survivability/ 40, fejlesztés után 45
30500 HP, fejlesztés után lesz 35200.

Ágyúk /Arillery/ 51, fejlesztés után 52
4x3 152mm-es ágyúval rendelkezik alapból, két torony elöl, kettő hátul. Lőtávolsága 13,3km, forgási sebessége 17,1 másodperc, tűzgyorsasága 6,7 lövés/perc, HE sebzése: 2200, AP sebzése: 3200.
Törzsfejlesztéssel erősebb légvédelmet kapunk.
Radarfejlesztéssel a lőtávolság megnövelhető 14,6 km-re.
Lövegfejlesztéssel a forgási sebesség kicsit lassul, 22,5 másodpercre, de a tűzgyorsaság növekszik 8,3 lövés/percre.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolók és anyahajók, esetleg csatahajóra míg az fel nem gyullad másodjára is, majd váltás AP-ra.

Torpedók (DD, CA, BB) 0
Nincsenek.

Légvédelem /AA Defense/ 44, fejlesztés után 50
6 km-es légvédelemmel rendelkezik, fejlesztés után az újabb ütegek 4,2 km-től már komoly károkat tud okozni az ellenséges repülőknek.

Agilitás /Maneuverabilty/ 63, fejlesztés után 65
32,5 csomós végsebességre képes, fejlesztés után még gyorsabban reagál a fordulásra.

Láthatóság (DD) /Concealment/ 50
13,3km-ről lesz látható.

Ajánlott játékstílus
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza.
Légvédelmünk az egyik leghatásosabb, így hasznos lehet ha 1-2 szintbeli anyahajó vagy csatahajó mellett maradunk légvédelmet biztosítva nekik. Megeshet hogy az ellenséges anyahajó(k) megpróbálnak a meccs elején kivonni a forgalomból, ne hagyjuk magunkat, van vadászunk meg fokozott légvédelmünk, ekkor használjuk is őket.
Lassú tűzgyorsaságunk miatt érdemes megfontoltan célozni és salvokat lőni ha tehetjük.

Fogyóeszközök
Első helyre:
- Alapból megkapjuk a Hydroacustic Search nevű skillt, amiből kettő áll rendelkezésünkre alapból. Kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető. A szonár lényege, hogy míg tart a hatása messzebből vehetjük észre a vízbeli dolgokat. Torpedók esetén az észlelési távolság 2,52 km-rel , hajóknál pedig 3,48km-rel növekszik. Továbbá észrevehetjük a füstben rejtőző ellenséges hajókat is.
- Alapból rendelkezésre áll még a Defensive AA fire, mely a légvédelmünket erősíti meg, és csökkenti a támadók találati pontosságát. Háromszor használhatjuk, kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető, 40másodpercig tart a hatása és 120 másodperc az újratöltődési ideje.
Én a Defensive AA fire-t használom, számomra hatékonyabb ha 1-2 anyahajót ki tudok vonni a forgalomból azzal hogy a gépeiket leszedem. Egy-egy csatahajó hálás szokott lenni a légvédelemért.
Második helyre:
- Alapból megkapjuk még a vadászhidroplánunkat Catapult fighter 1 néven. Négyszer használható, kapitányi skillel (Superintendent) ez növelhető, 6 percig van fent, és 3 perces újratöltődési ideje van. Besegít a légvédelembe illetve segít "megállítani" a felettünk áthaladó első ellenséges repülőrajt, így a légvédelmünk megtizedelheti azt.

Ajánlott felszerelések
Első helyre még mindig a főlöveg fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését. Lehetne venni ugyanilyen felszerelést csak torpedókra, de szerintem elsődleges fegyverünk még mindig az a 6-10 főlöveg.
Második helyre:
- főlövegek pontosságát növeli
- főlövegek forgási és újratöltési idejét befolyásolja
- +20%-al növeli a légvédelem hatókörét
- +20%-al növeli a másodlagos lövegeink lőtávolságát és növeli a pontosságukat is
Ha légvédelemre akarunk koncentrálni akkor érdemes a "+20%-al növeli a légvédelem hatókörét" megvenni, ha inkább a főlövegeket akarjuk használni akkor pontosság nekik.
Harmadik helyre a 3 javítás közül talán a meghajtás fejlesztése javasolt, mely 20%-al csökkenti a meghajtás kilövését illetve ha mégis kilőtték, akkor a javítási idejét.
Negyedik helyre:
- 15%-al kevesebb idő alatt javítja ki a legénység a vízbetöréseket és oltja el a tüzeket
- 20%-al kevesebb idő alatt érjük el a végsebességünket
- 20%-al gyorsabban reagál a hajó a fordulásra
Ajánlott a fordulás fejlesztése, hiszen T6-on már eléggé sok torpedó jöhet felénk amiket nem árt kikerülni.

Ajánlott kapitányi képzettségek
1 pontosokból: Situation Awerness és/vagy a Basic Firing Training az ami később is hasznos lehet.
2 pontosokból: Expert Marksman és/vagy Torpedo Armament Expertise, attól függően milyen hajóba csüccsen be később a kapitányunk.
3 pontosokból: Vigilance és/vagy Superintendent
4 pontosokból: Advanced Firing Training és/vagy Last Stand
Ne feledjük, hogy az Advanced Firing Training ennél a hajónál a főlöveget is érinti, így elérhető a 17,6km-es lőtávolság. A szintbeli hajók cirkálók közül a németek tudják még ezt a skillt kihasználni teljes mértékben.

Előnyök és hátrányok
Előny a kapitányi skillel a nagy lőtávolság, az erős légvédelem, és a tornyok viszonylagos pontossága.
Hátrány a torpedók teljes hiánya és a kis kaliberű főlövegek illetve az ebből adódó gyenge közvetlen sebzés. Hátrány továbbá a nagyon sérülékeny lövegtornyok is, melyeket nagyon gyakran totál ki is lőnek, így könnyen lehet hogy pl csak a hátsó két tornyunk marad meg a csata végére.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni.
Hajótörzsfejlesztéssel a cirkáló ágon tudunk továbbhaladni, utána érdemes az ágyú és radarfejlesztést is kiváltani.

Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_Torpedoes_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - Cleveland45520506550
Japan - Aoba406122337358
Germany - Nürnberg364628256256
Az első igazán jó légvédelemmel ellátott amerikai cirkáló, érdemes ezt
kihasználni, ahogy az elképesztően nagy lőtávolságát is (kapitányi skillel).
Noha a táblázat szerint a lövegei csak közepesek, szerintem meglehetősen pontosak, kis gyakorlással egy salvo 8-12 találatot is eredményez.


Készült a 0.5.1.2 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Brooklyn-class_cruiser
en.wikipedia.org/wiki/St._Louis-class_cruiser_%281938%29
en.wikipedia.org/wiki/Atlanta-class_cruiser
en.wikipedia.org/wiki/Cleveland-class_cruiser
Utolsó szerkesztés: 8 éve 4 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.195 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.