Amerikai cirkáló - T2 - Chester

  • Palanova
  • Témaindító
  • Látogató
  • Látogató
8 éve 4 hónapja - 8 éve 3 hónapja #9081 Írta: Palanova
Amerikai cirkáló - T2 - Chester téma létrehozva Palanova által
Hajóelemzés

Történelmi háttér

A Chester hajóosztály 3 (Chester CL-1, Birmingham CL-2, Salem CL-3)tagját 1905-1907 között építették és 1908-tól voltak szolgálatban egészen 1928-30-ig. Elsődleges céljuk a gyors felderítés volt a flotta számára. Hajóteste a korára jellemző alakkal és formával rendelkezik. Az első világháborút mindhárom hajó túlélte, kisebb nagyobb karcolásokkal, egyik emlékezetes eset a Chesteré, mely konvoj kíséret közben akadt össze egy német tengeralattjáróval. Elsüllyeszteni nem tudta, de a konvoj védelmében megpróbálta lerohanni a tengeralattjárót, de az még idejében alá tudott merülni, így a Chester benne nem tudott már kárt tenni, ellenben a Chester saját vontatott aknaelhárító bójája megsérült. Utódja majd az Omaha osztály lesz, amit már teljesen más szempontok alapján terveztek.
USS Birmngham (CL-2) volt az első hajó a világon amelyről repülőgép szállt fel. Az alsó képen a "repülő" fedélzetre emelése van megörökítve. /1910/


Páncélzat /Survivability/ 17, fejlesztés után 20
15100 HP, fejlesztés után lesz 18400. Nehéz neki citadellát lőni, még AP-val is, de szerencsére kapni is.

Ágyúk /Arillery/ 15 fejlesztés után 34
4db 127mm-es ágyú, 4 toronyba rendezve, 1 elöl, 1 hátul, 2db a két oldalán lőtávolsága 8,4 km, forgási sebessége 12 másodperc, tűzgyorsaság 7,5 lövés/perc, HE sebzés: 1800, AP sebzés: 2100.
Fejleszthető 152mm-re, ám ekkor a tornyok forgási sebessége lassabb, 22,5 másodperc lesz és a tűzgyorsaság is lelassul 8,6 lövés/percre, sebzések is megnövekednek, HE sebzés: 2100, AP sebzés: 3000-re, valamint felkerül még két torony a B törzs felszerelése során, így már 6 toronnyal rendelkezik.
Másodlagos lövegek lőtávolsága 2,5 km, alapból van 4 ilyen löveg, törzsfejlesztés során felkerül még 2.
Radarfejlesztéssel a főlövegek lőtávolsága megnövelhető 9,3 km-re.

Melyik lőszerrel mire?
HE lőszerrel a puha célpontokra, rombolók és T1-es cirkálók, esetleg csatahajóra míg az fel nem gyullad másodjára is, majd váltás AP-ra.

Légvédelem /AA Defense/ 0, fejlesztés után 3
Alapból nem rendelkezik légvédelemmel, hajótörzsfejlesztéssel kerül fel egy 2 km-es légvédelmecske.

Torpedók (DD, CA, BB)
Ingame nem állnak rendelkezésére torpedók, a valóságban azonban volt 2db 533mm-es vetőcsöve.

Agilitás /Maneuverabilty/ 43, fejlesztés után 45
24 csomós végsebességre képes, fejlesztés után még gyorsabban reagál a fordulásra. Kicsit lomhának tűnik, de valójában jól irányítható.

Láthatóság (DD) /Concealment/ 80
8,5km-ről már látható. Radarfejlesztéssel az főlövegek lőtávolsága 9,3km lesz, de a lövés miatti fény+villanás kombó miatt nem igazán lehet vele "láthatatlanul" lőni.

Ajánlott játékstílus
Próbáljunk meg 1-2 társunkkal együtt haladva fókuszált ágyútűzzel egyesével levadászni az ellenfelek hajóit, kerüljük a csatahajók direkt tüzét az oldalunkba, hajlamosak citadellát lőni nekünk vagy éppen a meghajtásunkat lövik ki, és ügyeljünk a környező baráti és ellenséges rombolókra. Mindkettő előszeretettel küld torpedókat össze-vissza, és mivel a hajónk meglehetősen hosszú, könnyen beleakadhatunk egy-két szeretetcsomagba. HA menekülésre kell fogni a dolog, csak is cikk-cakkban, ráadásul akkor a hátsó 3 löveggel még aprítani is lehet.

Fogyóeszközök
Ott még nem tartunk, max a kapitány rumos üvegei azok amik elfogynak.

Ajánlott felszerelések
Egyetlen használható van, mégpedig a főlöveg fejlesztése, mely 20%-al csökkenti a főlövegek javítási idejét, a lőszerraktár robbanási esélyét és az ágyúk megsérülését.

Ajánlott kapitányi képzettségek
Kezdő kapitányunk esetén nem nagyon van osztható skill pont még.

Előnyök és hátrányok
Erie után hatalmas visszalépés, mint hangulatban, mint használhatóságban, de sajnos át kell verekednünk magunk rajta, ha tovább akarunk haladni. A tervezésből adódóan sajnos nem tudunk minden ágyunkkal egy célpontra fókuszált össztüzet zúdítani, de cserébe kárpótolhat a gyors újratöltés.
Előnye még hogy van pár darab önálló másodlagos lövege, igaz nem sokat számítanak, tehát nem fognak egy T2-es rombolót 2,5km-ről szétlőni, de felgyújtani azért fel tudják.

Fejlesztési fa
Fentebb kitértem a fejleszthetőségekre, és talán érdemes is teljesen kifejleszteni, hiszen amikor továbblépünk, ez a hajóosztályunk Elite besorolást kap, így hatékonyabban tudunk vele free xp-t gyűjteni. Különös tekintettek kell lennünk a fejlesztés során arra, a radart fejlesztve elérhetővég válik a Romboló-ág.
Attól függ persze hogy mennyi és milyen hajóval szeretnénk játszani. Lehet úgy is haladni hogy a kapitányt folyton áttenni és egy nemzetnél csak 1-2 hajót tartunk meg, amikkel haladni szeretnénk.

Összehasonlítás a többi szintbeli hajóval
HajóosztálySurvivability_Arillery_AA-Defense_Maneuverability_Concealment
USA - Chester203434580
Japan - Chikuma212715176
Germany - Dresden191524576
Papírforma szerint az ágyúi erősebbek a japánokénál, ám a gyakorlat szerint nagyon is hasonlóak, közel azonosak. Viszont ha igaz tűzeső nem is, minden estre folyamatos tűz alatt tarthatjuk a lőtávolságon belülre tévedt piros hajókat.


Érdekesség:

Az első világháborúra után a hajómérnökök és tervezők elkezdtek két módszert alkalmazni, mely hosszú időre meghatározta a hadihajók fejlődését.
Egyik módszer az all-or-nothing elv használata a hadihajók páncélzatánál. Ez a gyakorlatban azt jelentette hogy a hajót egyenletesen bevonták a tervezett páncéllal. Elméletben jól hangzott hogy a hajó bizonyos ágyúkaliber alatt "sebezhetetlen" volt, cserébe egy hüvelykkel nagyobb kaliber ellen viszont "védtelen" volt. Ez a tervezés egy ideig állta a fegyverkezési verseny rohamát, ám végül alul maradt a "lőszerméret a páncél elleni" örök harcban. A tervezés másik előnye az egyensúlyban rejlett. Könnyebb volt így az építendő hajók egyensúlyát fenntartani, mintha csak egyes részeket páncéloztak volna. E páncélozás legnagyobb hátrányát(feleslegesen páncéloztak nem fontos részeket és adott kaliber felett a hajó védtelen volt) az amerikai hajókon kezdték kiküszöbölni és bevezették a lényeges hajóelemek minél hatékonyabb páncélozását. Így kialakult hogy a hajó vezérlőhídja, gépház, és a tornyokba rendezett fő lövegek kapták a legerősebb, legvastagabb páncélzatot, míg a kevésbé fontos részek minimális védelemmel lettek ellátva.
A másik módszer hogy a hajó bármikor tudjon bármerre tüzet nyitni, vagyis ne legyen holttere, ahová esetleg nem tud áldást juttatni. Ennek a hátránya a hajóra szerelt fegyverzet nagyfokú kihasználatlansága illetve a későbbiekben bevezetett páncélozási elvekkel való összeférhetetlensége. A Chester és a St. Louis hajóosztályok ékes példái ennek a nagyfokú "pazarlásnak". A ezek a hajók egy oldalra a teljes fegyverzetüknek mindegy csak a felével tudtak tüzet nyitni.
Itt a játékban majd az Omaha osztály esetén fogjuk tapasztalni mennyire hasznos újítás lett a főfegyverzet lövegtornyokba való rendezése. Persze később majd a Clevelandeknél átkozni fogjuk mikor az egyik tornyunkat kilövik és egyből 3 főlöveg lesz használhatatlan :)


Készült a 0.5.1.2 verzió alapján.
Forrás:
en.wikipedia.org/wiki/Chester-class_cruiser
Utolsó szerkesztés: 8 éve 3 hónapja Palanova által.

Kérjük, hogy Bejelentkezés vagy , hogy csatlakozhass a beszélgetéshez!

Oldalmegjelenítési idő: 0.184 másodperc

Fórum hozzászólások

  • Nincs üzenet

Please publish modules in offcanvas position.

Ez a weboldal sütiket használ annak biztosítására, hogy Ön a lehető legjobb élményben részesüljön oldalunkon.